De ce molarii de minte trebuie uneori indepartati

dentalimplant

Exista multe intrebari legate de molarii de minte si de motivele pentru care acestia trebuie indepartati. Inainte de toate, trebuie mentionat faptul ca molarul de minte este al treilea molar din arcul dentar, situat in spatele gurii. Prin urmare, cei mai multi oameni vor avea patru molari de minte, acestia fiind ultimii dinti care apar sau erup, in general intre 16 si 20 de ani.

Deoarece corpul uman este in continua evolutie, iar molarii de minte sunt folositi din ce in ce mai putin, nu rare sunt cazurile in care acestia nu mai erup sau erup partial, cauzand astfel diferite probleme. Pentru a evita aparitia acestor situatii, molarii de minte trebuie extrasi.

Specialistii stomatologi de la Getyoursmileback.co.uk ne detaliaza cateva dintre situatiile in care se recomanda extractia molarilor de minte:

Cand molarul de minte erupe partial. Daca dintele s-a oprit in cursul procesului de eruptie (nu a erupt in totalitate), sunt mari sanse sa provoace, in mod frecvent, durere si disconfort la nivelul gingiei sau chiar in alveola osoasa. In asemenea cazuri, infectiile si complicatiile sunt destul de probabile, prin urmare molarul trebuie indepartat.

Cand molarul provoaca inghesuiri dentare. Daca nu are suficient loc in arcada dentara, molarul de minte, in incercarea de a erupe, va impinge dintii din fata lui, cauzand astfel o inghesuire dentara. Aceasta este una dintre cele mai frecvente situatii in care stomatologii recomanda pacientilor sa apeleze la ajutorul unui ortodont. Dar inghesuirea dintilor si, implicit, nevoia unui tratament ortodontic pot fi prevenite daca molarul de minte este extras.

Cand apar carii dentare din cauza accesului dificil al periutei de dinti. Fiind situati in spatele gurii, molarii de minte sunt mai greu de curatat din cauza accesului dificil. Prin urmare, riscul de dezvoltare a cariilor in acele zone este mai mare. Cand cariile molarilor de minte sunt foarte mari, afectand si interiorul dintelui, stomatologii recomanda, de obicei, extractia, deoarece canalele curbe ale acestora sunt extrem de dificil de tratat.

Daca te confrunti cu oricare dintre problemele de mai sus, iti recomandam un examen stomatologic amanuntit si o radiografie dentara. In urma acestor teste, stomatologii vor sti cel mai bine daca molarii tai de minte pot fi salvati sau trebuie indepartati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *