Care sunt principalii factori de risc ce duc la aparitia escarelor?

saltele-poliuretan-copii

Escarele sunt rani la nivelul pielii care apar, de regula, la persoanele imobilizate la pat pentru o lunga perioada de timp. Presiunea constanta exercitata asupra pielii duce la diminuarea alimentarii cu sange in anumite zone si ulterior la moartea tesutului. Daca nu sunt tratate corect, escarele pot duce la probleme foarte grave. Din fericire, pana la tratament exista posibilitatea preventiei. O saltea antiescare buna poate sa faca adevarate minuni alaturi de toate celelalte actiuni de preventie.

Care sunt factorii de risc care duc la aparitia escarelor?

Exista o serie de factori care faciliteaza aparitia acestei probleme. Nivelul scazut de activitate este cel mai important dintre acesti factori. De asemenea, printre elementele care duc la riscuri se numara si :

  • O piele foarte fragila si imbatranita;
  • O boala cronica precum diabetul sau bolile vasculare;
  • O boala neuromusculara care duce la incapacitatea de a misca anumite parti din corp;
  • Subnutritia sau nutritia foarte proasta;
  • Varsta inaintata.

Care sunt principalele reguli de preventie a escarelor?

Din fericire, escarele pot fi prevenite. Principalul mod in care pot fi prevenite este prin folosirea unei saltele speciale antiescare . De asemenea, exista o serie de alti pasi pe care cei care se ingrijesc de persoanele imobilizate la pat trebuie sa le faca:

  • Repozitionarea o data la cel mult doua ore, in asa fel incat sa se elimine riscul de creare a unor zone de presiune pe corp. Repozitionarea se face cu grija, in asa fel incat sa se evite frecarea de pat;
  • Utilizarea unor accesorii speciale. Pe langa saltea, este bine sa se utilizeze si perne din spuma poliuretanica sau alte accesorii gandite special pentru pacientii cu risc de escare;
  • O alimentatie sanatoasa. Este foarte important ca pacientii ce prezinta risc de escare sa manance sanatos. Acest lucru inseamna ca trebuie sa se hidrateze foarte bine, sa nu manance prajeli sau zahar si sa aiba mese regulate;
  • O temperatura ambientala cat se poate de buna. Temperatura trebuie sa fie una constanta ( 21-22 de grade Celsius ), in asa fel incat doza de confort sa fie una cat mai mare iar pielea sa nu se usuce. Trebuie evitata caldura excesiva sau umiditatea scazuta.
  • Folosirea unor creme pentru hidratare si masarea zonelor cu probleme, in asa fel incat sa se stimuleze circulatia sangelui.

Daca se acorda atentie fiecarui detaliu, pacientii cu risc de escare ar trebui sa evite orice fel de probleme si sa grabeasca vindecarea.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *